Brokuly

 Sulforafan

 

Poniższy tekst jest wiernym i fachowym tłumaczeniem tekstu pochodzącego z biuletynu technicznego firmy Cyvex Nutrition, producenta surowca Broccophane®, który jest głównym składnikiem produktu SULFORAFAN.

PRODUCT TECHNICAL OUTLINE

PRODUKT – ZARYS TECHNICZNY

BroccoPhane®

Standardized Broccoli Sprout Powder, #1315 (Standaryzowany proszek z kiełków brokuła)

 

STRESZCZENIE

Firma Cyvex Nutrition opracowała preparat BroccoPhane®, standaryzowany preparat z kiełków brokuła w postaci proszku, ponieważ na antyoksydacyjne działanie kiełków brokuła wskazują wyniki najnowszych badań. Sulforafan, czynna substancja występująca w warzywach krzyżowych, może być pomocny w zapobieganiu pewnym postaciom raka. Studia kliniczne sugerują, że sulforafan zwiększa aktywność enzymów fazy II, które inaktywują karcynogeny. Studia te wykazały również, że jednym z najbardziej skoncentrowanych źródeł sulforafanu są kiełki brokułów. BroccoPhane® jest całkowicie naturalnym preparatem, standaryzowanym na zawartość co najmniej 4000 ppm sulforafanu.

Wzmaga  aktywność enzymów II fazy detoksykacji, takich jak reduktaza chinonowa i transferaza glutationu. (1)

Może uniemożliwiać rozwój niektórych złośliwych guzów. (2)

Może spowalniać rozwój niektórych złośliwych guzów. (2)

Może stanowić substancję bakteriobójczą wobec Helicobacter pylori - bakterii, o której wiadomo, że powoduje wrzody trawienne, w tym wrzody żołądka, które z kolei mogą prowadzić do raka żołądka. (3)

Sulforafan wzmacnia naturalną odpowiedź organizmu na stres oksydacyjny, a działanie ochronne utrzymuje sie przez okres kilku dni. (4)

 

DAWKOWANIE

Minimalna zalecana dzienna dawka to 50-125 mg.

 

SUGEROWANY SPOSÓB UŻYCIA

Jedna tabletka lub kapsułka zawierająca 100 mg dziennie.

 

OSTRZEŻENIE

Kobiety ciężarne oraz osoby, które przyjmują leki wydawane na receptę lub mają być operowane, powinny przed przyjmowaniem jakichkolwiek suplementów diety skonsultować sie z lekarzem.

 

WPROWADZENIE

Rak jest drugą przyczyną śmierci w USA i obecnie powoduje co roku 1/4 wszystkich śmierci.5 Chociaż dane zebrane w roku 1999 przez National Cancer Institute (NCI) wykazują spadek odsetek śmierci dla wszystkich postaci raka liczonych sumarycznie, to najistotniejszym czynnikiem ryzyka okazuje się wiek.6 Według NCI, w wyniku starzenia sie społeczeństwa statystyki raka mogą sie podwoić do roku 2050, a szacunki dla roku 2003 przewidują 1,3 miliona nowych przypadków raka.7

Ponieważ uważa się, że bardzo istotnym czynnikiem ryzyka jest wiek, uwaga kieruje sie na działania zapobiegające rakowi. Poza unikaniem promieniowania ultrafioletowego zawartego w świetle słonecznym, unikaniem czynników środowiskowych związanych z ryzykiem zachorowania na raka oraz unikaniem stosowania i palenia tytoniu, American Cancer Society podaje kilka wytycznych co do diety8, w tym program National Cancer Institute “Five A Day for Better Health” („pięć dziennie dla poprawy zdrowia”).9 Jest to program edukacyjny, którego celem jest podniesienie średniego spożycia owoców i warzyw do 5 porcji dziennie, dzięki zwiększeniu świadomości społecznej.

Od ponad dwudziestu lat naukowcy podkreślają wagę stosowania diety bogatej w owoce i warzywa.10  Badania przeprowadzane na zwierzętach oraz dane epidemiologiczne sugerują, że pewne substancje fitochemiczne występujące w warzywach krzyżowych - takich jak brokuły, kale, kalafior, brukselka oraz kapusta - mogą chronić przed rakiem poprzez ich wpływ na metabolizm karcynogenów.10 Badania przeprowadzone przez Paula Talalay ze współpracownikami z Uniwersytetu Johns Hopkins w Baltimore w stanie Maryland pokazały, że kiełki brokuła zebrane po trzech dniach wzrostu zawierają w najwyższym stężeniu sulforafan – substancję fitochemiczną odpowiedzialna za chemiczną ochronę.11

 

MECHANIZM DZIAŁANIA

Sulforafan jest izotiocyjanianem, który indukuje enzymy detoksykacyjne fazy II.11-13 W roślinie izotiocyjaniany występują w formie ich prekursorów, tak zwanych glukozynolanów. Sulforafan zostaje uwolniony, gdy będąca jego prekursorem glukorafanina ulega hydrolizie pod wpływem mirozynazy – enzymu, występującego łącznie z glukozynolanami w warzywach z grupy krzyżowych.12 Maceracja materiału roślinnego w trakcie żucia zwiększa zawartość sulforafanu, gdyż wystawia glukozynolany na działanie mirozynazy.13

W organizmie prokarcynogeny pochodzenia egzogennego są metabolicznie aktywowane przez enzymy fazy I (cytochrom P450). Enzymy te przekształcają normalnie nieszkodliwe prokarcynogeny w karcynogeny, które mogą uszkadzać DNA komórek.10 Komórki chronią przed uszkodzeniami enzymy fazy II, takie jak reduktaza chinonowa i transferaza glutationowa.  Enzymy fazy II inaktywują substancje o działaniu karcynogennym i sprzyjają ich wydalaniu.10 Dowodów na to, że istotnie, sulforafan jest odpowiedzialny za pośrednią ochronę komórek przed uszkodzeniami dostarczają zarówno badania in vitro jak i in vivo. Co więcej, naukowcy wiedzą, że sulforafan jest metabolizowany w organizmie - ponieważ po spożyciu kiełków brokuła gwałtownie wzrasta poziom zawartości w moczu ditiokarbaminianu, który stanowi metabolit sulforafanu.12

 

Badania in vitro:

• Komórki rakowe ludzkiej prostaty zostały poddane działaniu sulforafanu lub wodnego wyciągu z kiełków brokuła, po czym nastąpiła 20-godzinna inkubacja – dla określenia aktywności enzymu i poziomu glutationu. Rezultaty badania wskazują, ze sulforafan jest silnym czynnikiem indukującym enzymy fazy II oraz że kiełki brokuła stanowią bogate źródło sulforafanu.13

• Komórki nabłonka barwnikowego siatkówki dojrzałego człowieka, keratynocyty pochodzące z ludzkiej skóry oraz komórki białaczkowe  myszy poddano działaniu roztworu sulforafanu. Rezultaty badania wykazały przedłużoną ochronę przed działaniem stresorów oksydacyjnych, trwającą przynajmniej przez trzy dni po usunięciu działania sulforafanu.4

 

Badania in vivo:

• Do badań przeprowadzonych w warunkach szpitalnych oraz w przychodni General Clinical Research Center w szpitalu Uniwersytetu Johns Hopkins wybrano zdrowych ochotników. Wszystkie badania przeprowadzono z wykorzystaniem preparatu wykonanego z trzydniowych pędów  brokuła. W badaniu szpitalnym ochotnicy nie spożywali ani nie pili niczego poza dietą przygotowaną przez Research Nutrition Service, która nie zawierała glukozynolanów ani izotiocyjanianów. Przez cały okres badania zbierano mocz, co 8 godzin. W badaniu przeprowadzonym w warunkach przychodni schemat był podobny, przy czym ochotnicy prowadzili dziennik swojej diety i byli poproszeni o unikanie żywności zawierającej glukozynolany i izotiocyjaniany. W badaniu naprzemiennym wydalanie ditiokarbamanianu z moczem wzrastało po podaniu glukozynolanów lub izotiocyjanianów z kiełków brokuła.12

• Badania na myszach przeprowadzone w Japonii wykazały, że sulforafan indukował ekspresję genów enzymów fazy II w komórkach wątroby na poziomie transkrypcyjnym.  Poziom aktywności enzymatycznej fazy II był zależny od dawki.14

 

BEZPIECZEŃSTWO/INTERAKCJE SUBSTANCJI ODŻYWCZEJ

 Sulforafan jest bezpieczny i skuteczny. Nie znaleziono żadnych badan poświęconych problemom z bezpieczeństwem. Sulforafan jest naturalną substancją fitochemiczną występującą w warzywach krzyżowych.

 

WSPOMAGAJACE SUBSTANCJE ODŻYWCZE

 BioVin® Full Spectrum Grape Extract.

 

 INTERAKCJE Z LEKAMI

Dla sulforafanu nie znaleziono żadnych interakcji. Kobiety ciężarne oraz osoby, które przyjmują leki wydawane na receptę lub mają byc operowane, powinny przed przyjmowaniem sulforafanu lub innych suplementów diety skonsultować sie z lekarzem.

 

TOKSYCZNOŚĆ

Nie znaleziono żadnej informacji na temat toksyczności. W żadnych badaniach nie podano dowodów na istnienie jakiekolwiek działań ubocznych.

 

LITERATURA

1. Zhang Y, et al. A major inducer of anticarcinogenic protective enzymes from broccoli: isolation and elucidation of structure. Proc Natl Acad Sci 1992:89:2399-2408.

2. Zhang Y, et al. Anticarcinogenic activities of sulforaphane and structurally related synthetic norbornyl isothiocyanates. Proc Natl Acad Sci 1994:91:3147-50.

3. Fahey JW, et al. Sulforaphane inhibits extracellular, intracellular, and antibiotic-resistant strains of Helicobacter pylori and prevents benzo[a]pyrene-induced stomach tumors. Proc Natl Acad Sci 2002:99(11):7610-7615.

4. Gao X, et al. Powerful and prolonged protection of human retinal pigment epithelial cells, keratinocytes, and mouse leukemia cells against oxidative damage: the indirect antioxidant effects of sulforaphane. Proc Natl Acad Sci 2001:98(26):15221-15226.

5. Nestle M. Broccoli sprouts as inducers of carcinogen-detoxifying enzyme systems: clinical, dietary, and policy implications. 1997:94:11149-11151.

6. National Cancer Institute, www.nci.nih.gov.

7. National Cancer Institute, Surveillance, Epidemiology and End Results. Table I-1: Estimated new cancer cases and deaths for 2003. SEER Cancer Statistics Review 1975-2000.

8. American Cancer Society, www.cancer.org.

9. National Cancer Institute, www.5aday.gov.

10. Talalay P, Fahey JW. Phytochemicals from cruciferous plants protect against cancer by modulating carcinogen metabolism. American Institute for Cancer Research 11th Annual Research Conference on Diet, Nutrition and Cancer, 2001 American Society for Nutritional Sciences: 3027S-3033S.

11. Fahey JW, et al. Broccoli sprouts: an exceptionally rich source of inducers of enzymes that protect against chemical carcinogens. Proc Natl Acad Sci 1997:94:10367-10372.

12. Shapiro S, et al. Chemoprotective glucosinolates and isothiocyanates of broccoli sprouts: metabolism and excretion in humans. Cancer epidemiology, Biomarkers and Prevention 2001:10:501-508.

13. Brooks JD, et al. Potent induction of phase II enzymes in human prostate cells by sulforaphane. Cancer Epidemiology, Biomarker and Prevention 2001:10:949-954.

14. Morimitsu Y, et al. A sulforaphane analogue that potently activates the Nrf2-dependent detoxification pathway. The Journal of Biological Chemistry 2002:277(5):3456-3463.

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl