Oliwka

 

Oliwka Europejska (olea europaea)

 

Oliwę, czyli olej z owoców oliwki otrzymuje się przez wytłaczanie na zimno dojrzałych owoców oliwki europejskiej (Olea europaea)

Oliwa zawiera do 70% glicerydów kwasów nienasyconych, w tym do 80% glicerydów kwasu oleinowego i pozostałych kwasów: palmitynowego, palmitynowego, linolowego, stearynowego i  arachidonowego. Kwas oleinowy, przeważający we frakcji tłuszczowej oliwy, reprezentuje kwasy jednonienasycone omega-9, mające wysoką wartość dietetyczną, gdyż regulują poziom lipidów i cholesterolu we krwi. Uważa się, że oliwa, obficie stosowana w tzw. Diecie śródziemnomorskiej jako uniwersalny olej spożywczy, spowodował spadek zachorowań na schorzenia układu krążenia, a także choroby alergiczne (katar sienny) i astmę wśród mieszkańców basenu Morza Śródziemnomorskiego. Zawiera również witaminy A, E, D, K oraz sole mineralne: wapń, sód, fosfor, magnez, jod, żelazo.

Źródło: Fitoterapia i leki roślinne, Wydawnictwo Lekarskie PZWL, Wydanie 1.

 

 

  Olive leaf extract 750mg

 Liść oliwny 750mg 60kaps

 

Olive leaf extract 500mg

 Liść oliwny 500mg 60kaps

 

 Full Spectrum Olive leaf

 

do góry
Sklep jest w trybie podglądu
Pokaż pełną wersję strony
Sklep internetowy Shoper.pl